Woord in Uitvoering

Over Woord in Uitvoering

Of je zwijgt, luistert, spreekt of schrijft – in elk van die varianten zijn woorden nooit af.  Af zijn betekent dat iets beëindigd of voltooid is.  Misschien geperfectioneerd in alle details. Het is klaar. Maar woorden zijn nooit klaar.

Zelfs als een tekst in boekvorm verschijnt, of als iemand een laatste woord spreekt, vervolgen woorden hun weg – in hoofden, gesprekken, of op papier. Bij Woord in Uitvoering is precies dát materiaal: woorden die nooit af zijn.

Schrijven en denken

Bij Woord in Uitvoering horen schrijven en denken bij elkaar. Schrijven dat bij de hand begint. Pen of potlood op papier zetten en beginnen, terwijl je niet altijd weet waar je heen gaat. Al schrijvende een beeld of gedachte laten ontstaan. Jezelf verrassen met wat je niet wist dat je zou gaan schrijven, en soms ook niet wist dat je dat dacht.

Hardop lezen, en feedback ontvangen – nooit op jouw persoon, maar op wat je woorden oproepen. Op het effect dat ze bij de luisteraar creëren. Ontdekken welke lagen, emoties, verlangens, gedachten de tafelgenoten horen. Had jij iets voor ogen toen je schreef? En: had je al schrijvende een doel? Raakt dat doel aan de effecten van jouw tekst? Heb je jezelf verrast? Of de ander? Allebei?

“Ik leer zien. Ik weet niet waaraan het ligt, alles gaat dieper bij me naar binnen en blijft niet staan op de plek, waar het vroeger altijd ophield. Ik heb een innerlijk, waar ik niets van wist. Alles gaat daar nu heen.  Ik weet niet, wat daar gebeurt.”

Uit: De aantekeningen van Malte Laurids Brigge van Rainer Maria Rilke

En denken. Betekenis ontdekken, maken, toekennen – daar komt de praktische filosofie om de hoek. Vragen stellen, altijd bevragen. Ook hier gaat het om woorden die nooit af zijn. Denksporen, ontdekkingen, heroverwegingen, en altijd weer verrast kunnen worden. Het papier dat dienstdoet als persoonlijk extern geheugen. Papier wat je zelf beschrijft, en papier met woorden van anderen. Boeken bijvoorbeeld. Naslagwerken. Fotografie. Essays.

Precies dat is de bestaansgrond van Woord in Uitvoering. Schrijven, denken en spreken in zoekende vorm en zo het vaststaande of zekere of definitieve onderzoeken. Blijven lezen. Spreken. Vragen. Schrijven. Niet alleen met het wat voor de hand ligt genoegen nemen.

Hoe ontstaan

Woord in Uitvoering ontstond uit de praktijk van Trees als onder meer docent poëzie en docent creatief schrijven, als organisator, als lesontwikkelaar. Inmiddels als praktisch- en kinderfilosoof. Uit het werken met schrijfroutes die niet rechtstreeks naar een doel hoeven leiden, maar eerder verkennen, of onderzoeken. Grote thema’s proberen te kraken door een verbinding te leggen met persoonlijke ervaringen of betekenissen. De mutant durven zijn waarover Alessandro Barrico schrijft in zijn boek De barbaren.

Mutant: de instinctieve overtuiging dat het wezen van de dingen niet een punt is maar een baan, dat het niet in de diepte schuilt maar over de oppervlakte verspreid ligt, dat het niet binnen in de dingen schuilt maar zich vertakt aan de buitenkant ervan, waar ze daadwerkelijk beginnen, dat wil zeggen overal.”

uit: Alessandro Barrico, de Barbaren

Samenwerken

Woord In Uitvoering werkt onder meer samen met Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN), Poeziëpaleis Groningen, Clubhuis de Mussen Den Haag en PoolWest Pijnacker. Maandelijks is de Bond Precaire Woonvormen (BPW) in Studio Woord in Uitvoering te gast met hun open spreekuur. En halverwege de denkwandelingen is Woord in Uitvoering te gast bij de Stadsoase Spinozahof.

Trees is vrijwilliger bij Filosofie in Den Haag, bij de Bond Precaire Woonvormen (BPW), en soms ook bij Dialoog in Den Haag.

Wil je ook samenwerken met Woord in Uitvoering? Neem dan contact op.