Speel en Denk

Bovenbouw en middenbouw

Workshop: Boom Boom Bos

Kernwoorden: natuur, filosofie, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling

Overal om ons heen staan bomen – op het plein, langs de weg, in achtertuinen, in een weiland of in een bos. Staan die bomen daar of leven ze op de plek waar ze staan? En – staat jouw lievelingsboom daartussen? Of bestaat die alleen in jouw gedachten? En van wie is dan die boom langs de weg of in het bos?? Hoe ziet het leven van een boom eruit en hoe gaat een boom dood?

We kijken naar foto’s van uitzonderlijke bomen, naar de boom uit het boek De eik was hier van Bibi Dumont Tak, en tekenen favoriete of verzonnen bomen. Er wordt gesproken over vragen, bijvoorbeeld de vraag Leeft een boom?  Antwoorden vinden we misschien wel niet.

Het verloop van deze les is altijd afhankelijk van de interactie met de groep. Zo kunnen er wel of niet aanvullende filmpjes getoond worden – over fotosynthese, het schimmelleven onder de grond rondom de wortels van bomen, en meer.

Duur: in overleg
Groep: 4 t/m 8

Meer weten? Neem dan contact op.


Workshop: Weten & denken, feit en mening

Kernwoorden: filosofie, creativiteit, individueel/groepjes/klassikaal

Wanneer denk je iets, en wanneer weet je iets?
Wat is eigenlijk het verschil tussen dat denken en weten, en hebben ze iets met elkaar te maken? En hoe zit dat met feiten en meningen?

In deze workshop verkennen leerlingen het eigen denken en oefenen daarmee. Ze zien dat het eigen denken kan verschillen van het denken van klasgenoten. Dat goed en fout daarin niet van toepassing zijn. Dat je van mening kunt veranderen, dat je denken niet statisch is, en – als je iets weet hoef je daar dan nooit meer over na te denken?

Leerlingen maken een creatieve opwarmer en/of verwerking rondom het filosofisch klassengesprek. Ze werken samen, of juist ieder voor zich. Misschien is er thematische ondersteuning met een verhaal van Toon Tellegen. Soms eindigt de les met klassikale presentaties of een tentoonstelling van ieders werk.

Duur: in overleg
Groep: 4 t/m 7

Meer weten? Neem dan contact op.


Invallen: Spelen met denken en spelen met taal

Als invaller lesdagen overnemen in het primair onderwijs op scholen in de ruime regio Haaglanden. Van Westland tot Leiden, van nieuwkomersschool tot aan hoogbegaafdenonderwijs. Sommige groepen mét, andere zonder expliciet profiel.

De scholen bezoeken per trein, tram, metro, bus, en heel soms per fiets of lopend. Onderweg de omgeving ervaren waarin de kinderen opgroeien – zien, ruiken, ervaren. Zijn er tuinen, of tuintjes? Winkels, bomen, een plein, grasveld of park? Is er ruimte om te spelen?

De kinderen die binnendruppelen, wel of niet naar je toelopen, en wel of niet meteen aan je gaan vertellen. Voor het digibord met dagprogramma staan. Spelen met denken en spelen met taal –staat er dan op dat bord. Jezelf voorstellen, en vragen Wie zijn jullie? Wat is jouw naam? Hoe spreek je die uit? En hoe heet jij? En jij?

Nooit krijgen de kinderen dan les in hun vaste schoolprogramma, nooit mogen ze laptop of tablet tevoorschijn halen, en slechts hoogstzelden hebben ze enig idee van wat ze in mijn lessen kunnen verwachten.

Duur: dagdeel of dag
Groep: 4 t/m 8

Meer weten? Neem dan contact op.


Workshop: Taaldenkdag

Kernwoorden: filosofie, creativiteit, individueel/groepjes/klassikaal

Het filosofische gesprek in deze workshop begint met één woord op het (digi-)bord: Taaldenkdag. Wat zou dat kunnen zijn? Deze vraag levert in elke klas altijd  weer een uniek gesprek op, en een unieke set vragen.

In een reeks van denk- en schrijfstappen, afwisselend klassikaal, individueel en groepsgewijs, ontdekken leerlingen het eigen denken en waarin dat overeenkomt met of verschilt van het denken van de klasgenoten. En hoe het startwoord zich uiteindelijk ontwikkelt – daarin is de rol van de leerlingen groot.

De dag levert voor elke leerling een schrijfproduct op, al dan niet met visuele elementen.

Duur: dag of dagdeel
Groep: 6 t/m 8

Meer weten? Neem dan contact op.