Essay: Poëzie en burgerschap

Eind 2008 schreven Dirkje Ebbers en Trees Steeghs een essay met als titel Poëzie en Burgerschap. Dit was de tweede samenwerking van Stichting Leerplan Ontwikkeling Enschede (SLO) en Huis van Gedichten. Het essay kreeg een plaats in de publicatie Huis van Gedichten – Straat van Ontmoetingen, samen met gedichten, foto’s, en een vormgeving die de elementen aan elkaar verbond.
 
In de aftastende gesprekken voorafgaand aan het schrijven bogen Dirkje en Trees zich over het woord Burgerschap. Ze bekeken de herintroductie van een begrip waarvan de betekenis op z’n minst diffuus is. Enkele definities van Burgerschap zijn:
 
van Dale: 1. staat van burger 2. (weinig gebruikt) burgerij ()
 
www.burgerschapdenhaag.nl: (…) dat mensen zich betrokken voelen bij de stad. Dat ze verantwoordeijkheid nemen voor de eigen omgeving. Dat is burgerschap. De term ‘burgerschap’ houdt gelijkwaardigheid in.
 
Wikipedia: (…) een term die vaak gebruikt wordt in discussies rond integratie. Met de term burgerschap wordt dan bedoeld: ‘wanneer ben je burger van een land en wanneer niet’.

“(…) schrijven vraagt om openheid: niet te vroeg je doel bepalen, niet proberen te doen ‘zoals het hoort’. Het is rondkijken, onverwachte verbindingen leggen, het vanzelfsprekende durven ontkennen, het logische tegenover elkaar stellen, en weer rondkijken.”

Dirkje Ebbers en Trees Steeghs
Essay: Poëzie en burgerschap